Skip to content

Tuotekehitys murroksessa: Knowit ja ASSA ABLOY Tulevaisuuden tuotekehitys -tapahtumassa

Tulevaisuuden tuotekehitysorganisaatioiden tulee vastata yhä nopeammin muuttuviin markkinatarpeisiin. Toista kertaa järjestetty Tulevaisuuden tuotekehitys -seminaari kokosi lokakuussa 2016 Helsingin Vanhalle ylioppilastalolle ajankohtaisen aiheen pariin vajaat parisataa osallistujaa.

Knowit oli tapahtuman järjestäjän ja kumppaniyrityksensä Contribyte Oy:n kyljessä aktiivisesti tapahtumassa mukana vieden paremman tuotekehityksen viestiä itsekin eteenpäin.

”Haluamme tarjota erityyppisille tuotekehitysyrityksille ja organisaatioille näkemystä muuttuvaan tuotekehitykseen sekä avoimen keskustelu- ja ideafoorumin. Alan vaikuttajista, asiantuntijoista ja kumppanuusyrityksistä koottu laaja puhujajoukko on tuotu yhteen antamaan vinkkejä ja toimintatapoja siihen, kuinka itse kukin voisimme jatkossa toimia vieläkin paremmin, ketterämmin ja laadukkaammin. Täällä jaetaan ihan konkreettisia ideoita ja tuoreita, kokeilun arvoisia vinkkejä”, Henri Grönblom Knowitilta summaa päivän tarjontaa.

Iloinen yritys, parempi tulos

Seminaari ja sen jopa 17 ilahduttavan erilaista puheenvuoroa keräsivät tyytyväisiä kuulijoita, hyvää palautetta ja innostuneita twiittejä. Pääsalin lavalle aamusta noussut hollantilainen keynote puhuja Jurgen Appelo on yksi maailman johtavia luovien organisaatioiden uudistajia. ’Managing Happiness’ teemalla Appelo antoi innovatiivisia työkaluja sekä käytäntöjä ja motivaatiota kohti parempaa ja iloisempaa yrityskulttuuria, työilmapiiriä ja tätä kautta parempaa tulosta.

”Jurgenin esitys sopi erinomaisesti ketterään tiimityöskentelyteemaan. Joustavuus ja nopea reagointi muutoksiin vaatii sen, ettei organisaatiossa ole jyrkkiä ja hankalia rakenteita”, Grönblom toteaa.

Rautatalosta softaan ja palveluihin

Knowitin kumppanuuspuhuja Eljas Saastamoinen avasi iltapäivällä Flexim Security Oy:n huikeaa muutostarinaa. Saastamoisen johdolla turvallisuusteknologiayritys Flexim Security päivitettiin uudelle vuosituhannelle, käännettiin tuotanto päälaelleen ja muutettiin fyysisiä elektroniikkalaitteita valmistanut yritys softataloksi, joka digitalisoi liiketoimintansa myyden nyt palveluja ja ohjelmistoja. Iso ja nopea muutos kulttuurissa, toimintatavassa ja liiketoiminnassa johti uuden tuotteen myynnin moninkertaistumiseen. Assa Abloy osti Flexim Securityn elokuussa 2015.

Parantaakseen laatua entisestään Flexim satsasi tuotekehityksessään testaukseen ja laadunvarmistukseen. Knowit on ollut tukemassa muutosta tekemällä ohjelmistokehittämisestä systemaattisempaa ja laadukkaampaa. ”Yhteistyö Fleximin kanssa alkoi tuotekehityksen kehittämisestä testauksen ja laadunvarmistuksen näkökulmasta. Myöhemmin mukaan tuli ohjelmistokehitystä ja lisensointikonsultointia”, Henri Grönbom kertoo.

Luottamus, tiiminrakennus, johtamismalli ja tuote

Eljas Saastamoinen oli nimennyt transformaatioista ja agilemallista kertovan esityksensä nerokkaasti ’Viekas tuotekehitys – muulista ketuksi’. ”Viekkautta on osata priorisoida ja tasapainoilla resurssien ja toimituksen kesken. Täysin vapaan tuotekehityksen mahdollistaa johdon vahva tuki ja luottamus. Kaikkien tulee olla päätöksentekoprosessissa tiukasti läsnä, mutta kun tekijät saavat luoda itse kehittämässään toimintaympäristössä uutta, syntyy paras yhteishenki, fiilis ja tuote”, luonnehtii Saastamoinen.

knowit_saastamoinen_3

Agilemalli syntyi tiiminrakennuksen myötä. ”Joustavan toimintamallin avulla toiminta voitiin säätää kuormituksen mukaan. Rakensimme mallia aina tiettyyn pisteeseen, kunnes tarvitsimme lisää osaamista päästäksemme eteenpäin. Jokainen uusi tiimiläinen valittiin aina vahvistamaan jo olemassa olevaa yhteishenkeä. Nyt meillä on valtava asiantuntemus kasassa”, Saastamoinen kertoo.

Knowit erinomaisena laadunvarmistajana ja testauksen asiantuntijana integroitiin osaksi tiimiä. ”Teimme Knowitin kanssa pitkän linjan yhteistyösopimuksen, joka on mennyt erittäin hyvin. Ilman Knowitin ammattilaisapua emme olisi pystyneet rakentamaan kaikkia osa-alueita. Paljon on vielä tehtävää esimerkiksi skaalautumisessa. Viimeisimmässä laatuauditoinnissa oli nolla poikkeamaa, mikä löi meidät kaikki ällikällä”, myöntää Saastamoinen.

Tuotekehityksessä eletään suurten muutosten aikoja

Innovatiivisuutta ja ideoita tarvitaan, sillä tuotekehityksen aikaisempaa kovempi vauhti ja muutosnopeus vaativat yrityksiltä ketteryyttä. ”Kilpailijoina on pieniä ja todella notkeita start up- toimijoita, joiden vauhdissa pitää pysyä ja samalla pystyä kehittämään omaa toimintaa niin, että tuloksena on laadukkaita, käyttäjäystävällisiä ja koukuttavia tuotteita myös kansainvälisesti. ASSA ABLOYn kansainvälisesti hyvä tuote ja laadukas palvelu on tästä onnistunut esimerkki”, painottaa Grönblom.

Eljas Saastamoisen mukaan tulevaisuuden tuotekehitys on verkostoitumista. Toiminta pitää ajatella jo lähtökohtaisesti globaaliksi. ”Teknologiat kehittyvät vauhdilla ja synnyttävät osaamiskeskittymiä. Yksi toimija ei pysty hallitsemaan kaikkea. Kilpailijat voivat olla sekä kilpailijoita että yhteistyökumppaneita, joita pitää osata käyttää monipuolisesti. Tuotekehitys tulee rakentaa niin, että tarvittaessa tuote voidaan lanseerata myös ulkomailla vaikka heti. Tietoturvan ja kyberturvallisuuden merkitys on tärkeä ja kasvaa vielä tulevaisuudessa. Samoin palvelun käytettävyys ja käyttäjäkokemus. Jos niitä ei hallitse, ei voi tehdä globaalia palvelua.”, päättää Saastamoinen.