Skip to content

Knowit Testit 2019 - testausseminaarin antia

 

Knowitin Testit 2019 järjestettiin jo viidettä vuotta tapahtumapaikkana Malmö. Päivä oli täynnä mielenkiintoisia esityksiä jopa kolmella eri radalla ja kolmella kaikille yhteisellä pääesityksellä. Tapahtuman aikatauluun oli mahdutettu kolmannen radan loppuun myös avoin keskustelutapaaminen. Päivän teemasanoiksi nousi minulla: palautteen nopeus, tuntemattomaan varautuminen ja ihmisten kohtaaminen.

Olimme Knowit Suomen puolelta yhdeksän hengen voimin liikenteessä Knowit Testit 2019 -tapahtumassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun osallistuin kyseiseen tapahtumaan. Olen aiemmin käynyt erilaisissa testausalan tapahtumissa ja yllätyin positiivisesti, kuinka monipuolinen tarjonta tapahtumassa oli. Useimmat esitykset olivat tunnin pituisia, mutta yksi esitys kesti jopa puolitoista tuntiakin, vaikka en sitä edes huomannut. James Christien tuntemattomien lohikäärmeiden esitys oli niin mukaansa tempaava. :)

Mitä päivästä jäi mieleen? Tässä kooste mieleenpainuvimmista esityksistä.

 

Keynote: James Lyndsay: Fast Feedback and Virtuous Cycles

James Lyndsaylla oli haastava ensimmäinen puheenvuoro ennen yhteistä aamiaista. Hän sai kuin saikin kuulijansa kaivamaan laitteensa ja testaamaan harjoituksen avulla, miten palaute vaikuttaa sovellukseen toimintaan. Eri testien läpikäynnin jälkeen hän kertoi, että testaaja on oikeasti järjestelmän analyytikko. On olemassa neljä palautteenantotyyppiä: rehellinen, nopea, asiaankuuluva ja todellinen, joita testaajan pitäisi osata käyttää. Testaajan pitäisi etsiä hyveellisiä syklejä ja organisaation pitäisi todella arvostaa tietoa, mitä testaaja kertoo organisaatiolle testattavasta järjestelmästä.

 

James Christie: The Dragons of the Unknown - Revisited

Yhteisen aamiaisen jälkeen James Christie kertoi tuntemattomista lohikäärmeistä. Hänen esityksensä oli päivitetty versio EuroSTAR 2018:sta pitämästään esityksestä. Lohikäärmeet kuvastavat tuntematonta vanhoissa kartoissa. Hän kertoi, että ihmiset haluavat yli yksinkertaistaa asioita, jolloin kriittisiä ominaisuuksia, monimutkaisia järjestelmiä ja virheitä pidetään ominaisuuksina. Kukaan ei voi ymmärtää tai määritellä näitä järjestelmiä kokonaan tai sanoa, missä rajat menevät. Ammattilaiset tietävät, että käyttäjät kumminkin ajautuvat tuntemattomalle alueelle kohtaamaan lohikäärmeet. Monimutkaiset sosiologis-tekniset järjestelmät aina epäonnistuvat tavalla, jota on vaikea etukäteen ennustaa. Turvallisuuskriittisten yhteisön pitää kohdata tosielämä tai ihmisiä kuolee. Heidän työhönsä on vaikuttanut toipumiskykyinen tekniikka (resilience engineering), missä yritetään rakentaa järjestelmiä niin, että ne voivat selvitä virheestä. Jos emme voi kohdata tuntemattomia lohikäärmeitä ja käsitellä monimutkaisuutta niin rehellisesti kuin turvallisuusalan asiantuntijat ja toipumiskykypioneerit tekevät, on testauksen tulevaisuus karu.

Alla kuva James Christien esityksestä.

James Christie software testing

Anna Gamalielsson: How to get what you want - improve your efficiency by developing your communication skills!

Anna on työskennellyt pitkään Ikean testauksen johtajana ja hän on myöhemmin perustanut oman yrityksen ja tekee nyt töitä konsulttina. Työuransa aikana hän on oppinut, kuinka olennaisen tärkeää on tulla toimeen ihmisten kanssa ja luoda yhteinen luottamus ihmisten välille. Meille testaajille tämähän on tuttua ;)

Yleisesti ongelmana on ihmiset - ei niinkään se miten me voimme muuttua,vaan se miten me voimme samastua muihin.

Anna kertoi viestinnän neljän sivun mallista, jossa jokainen viesti voi paljastaa jotain viestin lähettäjästä ja miten helposti tulee väärinymmärretyksi. Testaajan on hyvä ymmärtää, miten viestit voidaan tulkita monella eri tavoin ja kuinka vaikeaa on viestiä ymmärrettävästi.

Anna vinkkasi myös tutustumaan Brené Browniin, joka on yhdysvaltalainen Houstonin yliopiston sosiaalityön tutkimusprofessori, sosiaalityöntekijä ja tietokirjailija. Hän tutkii rohkeutta, haavoittuvuutta, häpeää ja empaattisuutta. Hänen Ted Talkinsa Haavoittuvuudesta on yksi katsotuimista Ted Talkeista. Netfilixin dokumentissa Call of Courage, hän haastaa katsojaa näkymään, astumaan areenalle ja vastaamaan hänen kutsuunsa olla rohkea.

Löysin tästäkin Annan vinkistä verrattavuutta testaukseen ja testaajan haasteisiin projektissa, missä testaajan pitää olla rohkea, jotta voi saavuttaa päämääränsä ja asettaa itsensä haavoittuvaiseksi, jotta saa äänensä kuuluviin.

Anna kertoi myös esityksessään Dale Carnegien vuonna 1937, kirjoittaman elämäntaito-oppaan oppeja : Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa (How to win friends and influence people), joita voisi hyvin vielä käyttää nykypäivänäkin. Ohjeet ovat hyvin käytännönläheisiä ohjeita muun muassa siitä, kuinka saat ihmiset pitämään sinusta, ajattelemaan samoin kanssasi ja kuinka muuttaa ihmisiä ärsyttämättä heitä.

Testaajan näkökulmasta ajateltuna noita oppeja voisi käyttää silloin, kun sinun pitää saada toinen ihminen ymmärtämään sinun näkökulmasi paremmin ja mitä se merkitsee käytännössä asiakkaan toteutettavalle tuotteelle tai tulokselle. Tai toisinpäin, kun yrität samaistua asiakkaan ongelmaan, saatat löytää testattavan asian, joka vastaakin paremmin liiketoiminnan vaatimusta kuin alkuperäinen tilattu asia.

Eli kun testaaja toimii empaattisesti, rohkeasti ja arvostaen toisia ihmisiä, on helpompi viedä vaikeitakin asioita eteenpäin.

Suosittelen lämpimästi tapahtumaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet testaamisesta, haluavat tutustua testausalan ihmisiin eri puolilta maailmaa ja haluavat saada uusia näkökulmia testaukseen.

 

Malmö Knowit testing conference
Yllä kuva yhteisestä illanvietosta, johon osallistui  myös Umeån kollegoita.

 

Testaus- ja laadunvarmistuspalvelut

Avoimet työpaikat