Vierasblogaaja Melina Niemi: Voittaminen on asenne!

Knowit
VIERASBLOGGAAJA
12.02.2016

Nuorten MM-leijonien mentaalivalmentaja Melina Niemi piti Knowitin konsulteille valmennuksen huippusuoritusten saavuttamiseksi työelämässä eilisessä Company Meetingissä.  Melina kertoo, miten miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat syntyivät.

melina_knowit

Minulla oli suuri kunnia olla mukana Nuorten Leijonien matkassa ja tehdä työtä yhdessä upean päävalmentaja Jukka Jalosen ja mahtavan joukkueen kanssa. Minulta on kysytty useasti, miten Nuorten Leijonien Menestyksen portaat syntyivät ja mitä niistä voi oppia.

Menestyksen portaiden taustalla on paljon mentaalivalmennuksen harjoitteita ja joukkueen yhteistä työskentelyä. Joukkueen kanssa kävimme läpi asennetta, stressinhallintaa ja mitä on olla THE voittava joukkue. Joukkue teki ryhmätöitä, joita purettiin porukalla ja ajatuksista keskusteltiin. Näiden joukkueen yhteisten ajatusten pohjalta valikoitui ja tiivistyi lopulta kuusi Menestyksen porrasta, joista teetin joukkueelle tsemppitaulun. Taulu muistutti pukukopissa kisojen aikana joukkueen yhteisestä tavoitteesta ja toimintatavoista.

menestyksen-portaat

Olennaista on, että Menestyksen portaita ei voi antaa annettuna tekijänä. Menestyksen portaat vaativat oivaltamista ja sitoutumista jokaiselta joukkueen jäseneltä. Menestyksen portaat ovat joukkueen yhteinen juttu.

Profiloinnilla luotiin pohja vuorovaikutukselle ja yhteispelille

Joukkueen kuin joukkueen henkisen valmennuksen ytimessä on johdon sitoutuminen ja yhteiset selkeät sävelet. Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on taitava ja upea valmentaja, joka todella osasi hyödyntää henkistä valmennusta osana joukkueensa menestystä.

Nuorten Leijonien kanssa työskentely alkoi profiloinnilla, jolla selvitettiin joukkueen erilaiset persoonat, vahvuudet ja kehittämisalueet. Profiloinnissa käytetty Insights Discovery on vain yksi mentaalivalmennuksessa käyttämistäni menetelmistä. Kun joukkueen ns. värikartta eli erilaiset persoonat oli selvitetty ja purettu pelaajille, päästiin todella hommiin ja tekemään erilaisia harjoitteita, joiden tarkoituksena oli selvittää, mitä pelaajat ovat hyvinä päivinä ja hetkinä, mitä taas kun he eivät ole parhaimmillansa. Harjoitteiden pohjalta jokaiselle pelaajalle tehtiin suunnitelma, miten he kehittävät itseään paremmiksi versioiksi itsestään.

Aivot liikuttaa kroppaa

En voi liika painottaa, että aivojen kunto on ratkaisevaa kun halutaan olla huipulla. Aivojen on oltava kondiksessa, jotta menestystä tulee. Pelit ovat kuormittavia, tilanteet kaukalossa muuttuvat hetkessä. Lähtökohta onkin, että jokaisella pelaajalla on vastuu tehdä joukkueelle duunia ja olla joukkuetta varten parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Jos aivot ovat ylipaineessa eli kireällä, ei peli kulje eikä kroppa toimi kuten se on opetettu toimimaan. Jos aivot ovat nk. paineettomassa tilassa, niin voi hiipiä löysäily ja fokus katoaa. Aivojen ideaalitila on paineettoman ja ylipaineistetun välillä. Tätä sopivan paineen tilaa pohdittiin joukkueen kanssa erilaisten mentaalivalmennuksen harjoitteiden avulla.

Menestyksen portaat askel askeleelta

Nuorten Leijonien Menestyksen portaat ovat juuri tämän joukkueen sopimat askelmerkit voittoon. Jokainen joukkue rakentaa omat portaansa, mutta Nuorten Leijonien Menestyksen portaista voi jokainen yritys, organisaatio, tiimi ja yksilö poimia vinkit menestykseen:

1. Hetkessä eläminen – ollaan ja nautitaan tässä ja nyt

Kotikisat toivat väistämättä joukkueelle ylimääräistä painetta, mutta pelissä pitää keskittyä hetkeen. Olla tässä ja nyt. Ei seuraavassa vaihdossa, eikä edellisessä. Turnauksen aikana ei voi miettiä menneitä, eikä tulevia. ”Kohta ollaan finaalissa” -tyyliset ajatukset ovat vaarallisia, koska ne vievät ajatukset pois TÄSTÄ hetkestä. Ajatukset täytyy pystyä kiinnittämään hetkeen ja hetkestä pitää pystyä nauttimaan.

Tietoinen läsnäolo on menestyksen avain myös työelämässä. Jos ajatuksesi ovat edellisessä tai tulevassa palaverissa, tuhlaat aikaasi tässä hetkessä etkä tee tuottavaa työtä. Tulosta ei synny. Jos keskität ajatuksesi tähän hetkeen, tehokkuus kasvaa, saat paljon enemmän irti ja olosi on hyvä ja pirteä.

2. Valmistautuminen – 24h

Peruskolmikko: ruoka, lepo ja treeni. Henkisessä valmistautumisessa mennään myös aivan perusasioihin. Huippu-urheilussa tämä kolmikko on toki huomioitu, mutta aina voi parantaa, kun halutaan hioa sekä kroppa että aivot huippukuntoon. Erilaisilla stressinhallintaharjoituksilla pelaajat pystyivät vaikuttamaan omaan rentoutumiseen ja lepoon.

Jos et pidä huolta tästä kolmikosta, et ole parhaimmillasi. Puoliväsyneenä ja -kuntoisena et jaksa keskittyä ja tulos on keskinkertainen. Aivot ovat myös lihas, ne tarvitsevat treeniä, ruokaa ja lepoa.

3. Luottamus – itseen, joukkueeseen ja menestykseen

Menestyäkseen Nuorilla Leijonilla täytyi olla luottamus itseensä ja joukkueeseen. Yksin ei kukaan pelaajista pysty voittamaan. Jokaisen pelaajan täytyi luottaa joukkueeseen, eikä joukkueessa voi olla sooloilevia pikkuprinssejä.

Uskalla tavoitella enemmän omassa työssäsi ja tiimissäsi. Meillä on taipumus uskoa itsestämme vähemmän, kun mihin todellisuudessa pystymme. Luota, että menestys on saavutettavissa. Luota tiimisi ja työkavereihisi. Älä pelkää epäonnistumisia, ne kehittävät sinua uudelle tasolle. Keskinkertaisella suorittamisella voit toki olla virheetön, mutta se ei riitä jos haluat huipulle.

4. Sietäminen – vaikeudet ja erilaiset persoonat

Tulee hyviä hetkiä ja tulee huonoja hetkiä. Kummastakaan ei pidä ottaa stressiä tai paniikkia. Tästä keskustelimme joukkueen kanssa paljon. Huonoihin hetkiin ei pidä jäädä lillukoimaan kiinni. Hyvien hetkien tulemiseen on luotettava. Kun pelaajat ymmärsivät toistensa erilaisia persoonia, oli erilaisuutta helpompi ymmärtää ja tukea joukkuekavereita tiukoissa paikoissa. Periksi ei anneta perhana vaikka halli kaatuisi.

Kun teet oikeita asioita, oikealla asenteella, uskot menestykseen, niin menestystä tulee. Siedä siis heikompi hetkiä ja vaikeuksia, mutta usko aina parempiin aikoihin.

5. Rohkeus – uskalla onnistua

Joukkueessa pelaajien pitää rohkeasti tuoda omat vahvuutensa esille ja uskallettava olla oma itsensä. Virheitä ei pidä pelätä. Uskalla voittaa ja uskalla tehdä virheitä. Pelkojohtamisella rohkeus katoaa. Jukka Jalonen oli fantastinen valmentaja – hän ei puristanut liika, vaan antoi pelaajille tilaa olla rohkeita.

Jaa rohkeasti omaa osaamistasi. Jaettu osaaminen on yhteinen etu ja nostaa tiimisi menestykseen. Muista myös nauttia onnistumista ja kertoa niistä.

6. 100% All out

Viimeisellä portaalle ei säästellä mitään. Nuorilla Leijonilla oli ainutlaatuinen tilaisuus voittaa MM-kisoissa kotijäällä ja silloin ei voi säästellä yhtään mitään. Joukkue piti yhtä loppuun asti, eikä kaveria jätetty. Nuorten Leijonien mieli pysyi kirkkaana hetkessä.

Kaiken tekemisen tärkeimpiä teesejäni on ”Pidetään kivaa ja vedetään täysiä. Täydellä ROK-asenteella!” :)

Voittaminen on asenne- ja valintakysymys

Asenteen merkitystä ei pidä koskaan vähätellä. Voittaminen on asenne- ja valintakysymys. Tämä on ehdottomasti tärkein ohjeeni ja kantava voima. Kaikille joukkueille – niin urheilussa kuin yrityksissäkin. Niin kauan, kun kellossa on aikaa on mahdollisuus. Never give up!

Hyvä johtaja antaa joukkueellensa mahdollisuuden menestyä, mutta Menestyksen portaat syntyvät joukkueesta itsestään. Joukkue sitoutuu vain menestyksen portaisiin, jotka se on itse luonut. Yrityksiä valmentaessani aloitan työskentelyn useimmiten johdosta, jonka kanssa rakennetaan ensin Johtamisen portaat. Mutta se onkin toisen blogijutun tarina, joten palataan tähän myöhemmin.
ROK!

Melina_Niemi

Melina Niemi
Opteam-yrittäjä ja mentaalivalmentaja
Puh. 050 5602 851
melina.niemi (ät) opteam.fi
@MelinaNiemi
LinkedIn

Knowit Finland

Lue lisää