Vierasblogaajana Hanna Partanen: Uusi vuosi - uusi terveellisempi elämä?

Knowit
VIERASBLOGGAAJA
18.12.2015

Olen toiminut ravitsemusterapeuttina jo yli 10 vuotta. Vielä reilut viisi vuotta sitten joulukuussa vastaanotolla oli hiljaista. Eihän nyt joulukuussa elämäntaparemonttia voi aloittaa, kun suklaakonvehdit ovat tarjolla ja terästetty glögi lämmittää mukavasti iltaisin. Muutos aloitettiin vasta loppiaisen jälkeen. Sitten on urakoitu lahjaksi saadut herkut napaan ja uusi terveellisempi elämä voi alkaa tipattomalla tammikuulla ja herkuttomalla helmikuulla.

Vuosien mittaan tilanne on kuitenkin muuttunut. Nyt vastaanotolla riittää porukkaa jopa jouluviikolle saakka. Moni on ymmärtänyt, että painoaan voi hallita myös joulukuussa. Jos ei nyt ihan painon tiputus mielessä, mutta painonhallintaa on sekin, että pyrkii pitämään painon samoissa joulusta huolimatta. Hieno suuntaus! Ravitsemusterapeutti on suomalaisista ylpeä!

Mutta entäpä sitten, kun vuosi vaihtuu? "Nyt aloitan uuden terveellisemmän elämän"-lupauksen suhteen olisi ehkä parempi tehdä yksi pienen pieni muutoslupaus. Sellainen joka on konkreettinen ja onnistuu myös syyskuussa. Esimerkiksi "Alan käymään tiistaisin uimassa töiden jälkeen", "Syön työpaikan lounasruokalassa päivittäin lautasmallin mukaan" tai "Pidän herkkupäivän tästä lähtien vain lauantaisin".

Uusien elämäntapojen oppiminen rutiiniksi saattaa kestää jopa 1-2 vuotta. Mikäli muutokset ovat liian suuria, siitä seuraa usein vain epäonnistumisen tunne, kun pitkällä tähtäimellä motivaation lopahtaessa muutokset eivät tunnukaan kovin hyvin omaan arkeen istuvilta. Mieti jo valmiiksi sellainen muutos, josta kerrankin saat onnistumisen tunteen. Se tsemppaa jatkamaan ja tekemään myöhemmin ehkä pari positiivista muutosta lisää.hanna4

Nautitaan nyt kuitenkin joulun rauhasta ja kohtuudella myös joulun herkuista. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty sanotaan, ja ainakin painonhallinnassa sekä terveellisissä elämäntavoissa se on tosiaankin täysin totta. Uusi vuosi tuokoon mukanaan edes sen hieman terveellisemmän elämän ei täydellisen terveellistä elämää pariksi viikoksi.

 Kirjoittajana TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, Nutrifilia.
Facebook-sivusto

Knowit Finland

Lue lisää