Miten pääset stressistä kukoistukseen työpaikalla?

Knowit
VIERASBLOGGAAJA
14.11.2016

Koetko työn imua, flow:ta, haltioitumista ja innostusta kun olet töissä? Hyvä, niin mäkin koen! Tosin on myös hetkiä jolloin nämä eivät ole ihan päällimmäisenä pakassa. Ja sitten on kourallinen tilanteita, joihin nämä tuntuvat tarttuvan kuin öljy tefloniin – meilien kanssa rämpimisestä puhumattakaan!

Miten on ylipäätään mahdollista päästä flow-tilaan, kun nykyään joka puolella piippaa ja pärisee sekä pitäisi harrastaa multitaskingia? Vastauksia on monia, itselleni vastaus on ollut tietoinen hyväksyvä läsnäolo. Puhun nyt Mindfulnessista ja meditoinnista – asioista jotka ensi kuulemalta vaikuttavat leijailemiselta lootus-asennossa.

Niin minäkin aluksi kuvittelin, kun leijailin vielä itse lumilaudalla. Tietoisen läsnäolon harjoittamisen tuomat hyödyt ja lukuisat vahvat näytöt tieteellisistä tutkimuksista ovat avartaneet maailmani.

Mindfulness-harjoitusten avulla on mahdollista parantaa mm. keskittymiskykyä, tunne- ja vuorovaikutustaitoja, työn tehokkuutta, stressinhallintaa, kivun sietoa, sekä vähentää menneiden märehtimistä.

Ihan kiva lista joo, mutta miten tämä tehdään? Pienin askel mikä kannattaa tehdä, on heittää asiantuntija-asenne hetkeksi sivuun ja laittaa aloittelijan lasit päähän, tarkoittaen että sinulla on kiinnostusta kohdata juuri tämä hetki tuoreena ja uutena. Voit ottaa aluksi vaikka 3 tietoista hengenvetoa. Kokea miltä tuntuu kun ilma virtaa vatsaan ja sieltä ulos. Harjoituksen voi tehdä toki porukallakin. Ulkopuolisen silmin on hieman erikoinen näky, kun kymmenien ihmisten joukko huojuu hiljaa silmät puoliummessa. Tässä tyylinäyte Knowitilta vuosittain järjestettävästä työhyvinvointitapahtumasta.

zombie

Siistein juttu Mindfulnessissa on, että tunsit olosi hengittäessä rennoksi, kireäksi tai ihan tavalliseksi, kaikki on oikein. Ei tarvitse vaipua nirvanaan tai saada valaistumista. Ollaan vain tietoisia havainnoista hetki hetkeltä ja palautetaan huomio hengittämisen seuraamiseen tai kehon aistimuksiin esim. jalkapohjan tuntemuksiin. Jossain vaiheessa ajatukset ovat lähteneet harhailemaan ja kun tulemme tietoisiksi, että mielemme on viikonlopun bileissä, tuomme keskittymisen lempeästi ja jämäkästi takaisin tähän hetkeen.

Pikkuhiljaa harjoitusmäärien ja tuntien kasvaessa aivomme alkavat muuttua. Syntyy uusia neuroneja ja uusia yhteyksiä. Uudet aivoalueet aktivoituvat. Mielemme keskittymislihas kasvaa. Tunnetaitomme kasvaa. Pystymme nimeämään ja tunnistamaan omia ja toisten tunteita. Pystymme olemaan läsnä niinkin tylsältä kuulostavan harjoituksen äärellä kuin oman hengityksen seuraaminen.

Tämä voi kannattaa. Flow:hun pääseminen helpottuu, myönteisten tunteiden havainnointi paranee ja työn imu saattaa tulla yhä tutummaksi.

Aleksi

litovaara

Aleksi Litovaara voitti ensimmäisenä suomalaisena maailmancupin kokonaiskilpailun. Aleksin valmentaessa lumilautailuleireillä ympäri maailmaa hänelle syttyi kipinä coachingiin. Hymyn voimaan uskova Aleksi haluaa vahvistaa suomalaisten työhyvinvointia ilon ja innostuksen kautta. Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja elämänkaaren huomiointi korostuvat työurien pidetessä. Aleksi haluaakin tarjota ihmisille eväitä uusiutumiskykyyn ja palautumiseen ja olla mukana kehittämässä työkulttuuria motivoivaan, tasapainoiseen ja vahvuuksien kautta toimivaan suuntaan.

 

Knowit Finland

Lue lisää