Työhaastatteluun valmistautuminen kannattaa - lue vinkit mitä kysyä työhaastattelussa?

Rekrytointi
NORA ALAVUO
13.03.2019

Homma etenee, olet saanut kutsun työhaastatteluun, hieno juttu! Huoli pois, sillä nykyään työhaastattelu ei (ainakaan toivottavasti missään) ole enää tilanne, jossa hakija yrittää kaikin keinoin vakuuttaa yrityksen edustajat omasta ylivertaisuudestaan. Päinvastoin, kyseessä on tutustuminen ja keskustelu, jossa selvitetään löytyykö haastateltavalle häntä kiinnostavaa ja kehittävää tekemistä, sopiiko arvomaailmat yhteen, löytyykö matchia?

Myös yrityksen pitää onnistua myymään itsensä osaajalle. Työnantajat ovat jo pitkään tsekkailleet lupaavien ehdokkaiden suosituksia, mutta nykyään on täysin tavallista, että myös ehdokkaat harrastavat työnantajien vertailua. Jos sinulla on tuttuja jotka tuntevat yrityksen työnantajakulttuuria syvemmin omakohtaisen kokemuksen kautta, hyödynnä ihmeessä tämä tilaisuus saada lisätietoa!

Mielestäni yksi erinomaisimpia keinoja erottautua muista ehdokkaista on se kohta tapaamisessa, kun kysytään, että "olisiko sinulla meiltä jotain kysyttävää?". Aina pitäisi olla! Esittämällä hyviä kysymyksiä työnantajalle osoitat olevasi aidosti kiinnostunut ja perehtyneesi yritykseen sekä alaan. Jos kysymysten keksiminen haastattelijalle teettää päänvaivaa, alla vinkkejä.

  1. Ennen haastattelua tutustu yrityksen verkkosivujen "ajankohtaista" tai "uutiset" osioon. Mikäli viime aikoina on tapahtunut merkittäviä yritysostoja / kauppoja / organisaatiouudistuksia, tartu niihin ja kysy vaikka missä mennään ja miten tämä uudistus on vaikuttanut työhön / rooliin / paineeseen / johtamiseen tms.
  2. Ennen haastattelua tee yrityksen nimellä haku Kauppalehden verkkosivuilla. Löytyykö jotain kiinnostavaa, mistä voisit kysyä tarkemmin?
  3. Kysy miten yrityksellä menee, mikä on taloudellinen tilanne? Mikä on tavoite tälle vuodelle ja näyttääkö siltä, että siihen päästään? Ollaanko taloudellisesti vakaalla sijalla? Millainen omistuspohja yrityksellä on? Tällä osoitat olevasi kiinnostunut muustakin kuin vain omasta työpöydästäsi (johon nämä asiat kyllä lopulta vaikuttavat, halusit tai et).
  4. Mikäli kyseessä on kansainvälinen yritys, kysy mitä asioita tehdään lokaalisti ja mitä yhdessä? Mitä asioita päätetään pääkonttorilta käsin ja mitä maakohtaisesti? Entä esim. markkinointi tai myynti, omat vai yhteiset?
  5. Miten perehdytys tapahtuu, ketkä osallistuvat ja kauanko prosessi kestää? Onko perehdytys enemmänkin muiden konkreettisen työn seuraamista vai tarvittaessa tuen saamista?
  6. Etenemismahdollisuudet – missä ovat nyt ne henkilöt, jotka ovat aiemmin tässä roolissa olleet?
  7. Mikä on tällä hetkellä yrityksen / tiimin / yksikön suurin haaste? Entä suunnitelma sen taklaamiseksi?
  8. Jos paikalla on henkilöitä, keiden työnkuva on sama kuin sinun tulisi olemaan, voit kysyä ”mitä kaikkea työpäiväsi sisältää tänään?”
  9. Voit tiedustella myös, ketkä ovat roolisi kannalta tärkeimmät yhteistyöhenkilöt yrityksen sisällä. Onko mahdollista tavata mahdollisimman moni heistä rekrytointiprosessin aikana?

Kannattaa kuitenkin varoa, ettei tapaaminen veny kolmetuntiseksi kysymysten sarjatuleksi. Mikäli mieltäsi jää vielä tapaamisen jälkeen kaivertamaan jokin asia, on täysin ok sopia soittoajasta, jolloin voit vielä esittää ne kysymykset, mitä ette ehtineet käsitellä. Tsemppiä kaikille keskusteluihin!

 

Avoimet työpaikat

Knowit työpaikkana

Knowit Finland

Lue lisää