Kuulumisia SharePoint Saturday Oslo -tapahtumasta

Knowit
SUSANNA SALOMAA
26.10.2016

SharePoint Saturday -tapahtuma järjestettiin viime viikonloppuna Oslossa. SPS-tapahtumat koostuvat puheenvuoroista, jotka liittyvät Microsoft SharePointiin, O365:een ja Azureen - Oslon tapahtumaan osallistui noin 350 henkilöä ympäri maailmaa.

Tapahtuman aloitti Seb Matthews keynotella A Crazy, Sexy, Cool SharePoint 2016 and Office 365 Keynote. Seb oli erittäin oivallinen valinta keynote-puhujaksi, päivän starttina esitys oli mukaansatempaava ja Sebin tyyli puhua sai kuuntelijan varmasti heräämään mukaan stooriin. Agendalla oli esityksiä jokaiselle, sillä agenda oli jaettu neljään eri kategoriaan: IT Pro, Developer, Business ja End User.

Itselleni kaikkein sopivimmat puheenvuorot löytyivät Business ja End user -kategorioista, mutta kävin kuuntelemassa myös IT pro -kategoriasta erinomaisen puheenvuoron siitä, kuinka Office Online Server pystytetään ja miten tämä liittyy Office Web Apps Serveriin. Jos ollaan täysin rehellisiä, meni Thorbjorn Vaerpin puheenvuoro minun osaltani korkealta ja lujaa yli hilseen, mutta kuulosti ja näytti siltä että porukan teknisemmät henkilöt saivat erinomaista aivoruokaa tältä istunnolta. Thorbjorn selosti ja demosi kyllä erittäin selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla Office Online Server -perusarkkitehtuurin ja Microsoftin kehittämät uudet metkut, mutta Business-kategoriaan kuuluvana kuuntelijana, en ihan pysynyt Power Shell -komentojen perässä.

Selkeästi suosituimpia kuitenkin koko tapahtumassa olivat nimenomaan Business- ja Developer-kategorian puheenvuorot. Pinnalla olivat tietenkin ajankohtaiset asiat kuten Microsoft Flow, Groups ja mobiliteetti. Havainnollistavissa esityksissä oli demoja mm. Flown käytöstä työnkulkuihin, Flown ja PowerAppsin yhteiskäyttö sekä Groupsien ja intranetin yhdistäminen ja mobiilikäyttö.

Elsa Naumann viittasi puheenvuorossaan ”Office 365: 10 vinkkiä miten olla tehokkaampi ” erääseen kansainväliseen tutkimukseen, jonka mukaan ajastamme kuluu 49% erilaiseen ”tauhkaan” kuten tiedon ja oikeiden ihmisten etsintään, lomakkeiden täyttöön, matkoihin työpisteelle jne. Usein lähetämme sen kummemmin ajattelematta sähköposteja kysyäksemme jotain asiaa ja näin lukitsemme tiedon kyseisen sähköpostin vastaanottajien ja itsemme keskuuteen. Mitä jos jakaisimme kysymyksen useampien ihmisten keskuudessa ja saisimme vastauksen kysymykseemme varmemmin oikealta henkilöltä ja mahdollisesti myös nopeammin?

Tästä puheenvuorosta ja sen houkuttelemasta lisäajasta innostuneena, itselleni latautui yllättäen Microsoftin Sharepoint, Delve, Flow ja PowerApp -ohjelmat Iphone 6 -laitteelle. Loppupäivän hakkasinkin itselleni lisäaikaani lisääviä työnkulkuja Flow:lla, kuten tärkeiden sähköpostien notifikaatit puhelimeeni. Tietyn kategorian dokumentit, jotka tulevat sähköpostiini liitteenä ohjautuvat nyt automaattisesti OneDriveeni ja tiettyjen projektien sähköpostit ja niiden liitteet tallentuvat automaattisesti yhteiseen O365-työtilaamme. Kuinka kätevää, säästän näillä omaa aikaani jo arviolta 3 tuntia joka viikko ja projektien vaihtuessa, muutan vain Flown työnkulun parametreja.

Samalla tuli todettua että Microsoft on parantanut merkittävästi mobiliteetin käyttäjäystävällisyyttä, sillä kaikki lataamani ohjelmat toimivat puhelimessani täydellisesti. Kuvat latautuvat nopeasti, eri toimintopainikkeet ovat selkeästi näkyvillä ja käytettävissä, ja käyttölogiikka on yksinkertainen (jopa noissa Flown työnkuluissa).

Koko tapahtuman näyttävin demo löytyi kuitenkin lopulta ständi-tilasta, jossa vierailijat pääsivät kokeilemaan Microsoft Hololens -laseja. Lasien avulla vierailijat pystyivät kokeilemaan mm. dokumenttien tallentamista O365-ympäristöön, dinosauruksen rakentamista rakennuspalikoilla sekä internetin käyttöä. Pystyin kirjautumaan omaan OneDriveeni laitteen avulla ja avaamaan omia dokumenttejani luettavaksi, mutta olihan se dinosauruskin pakko rakentaa.

Erinomaisen päätöksen tapahtuma sai palkintogaalalla, illallisella ja after partyilla. Mielestäni SPS Oslo oli erinomaisesti järjestetty ja toivottavasti saisimme jälleen samanlaisen tapahtuman järjestettyä myös Helsingissä.

SPS-tapahtumia järjestetään säännöllisesti ympäri maailmaa ja ne ovat ilmaisia. Ne järjestetään talkooporukalla ja sponsorit huolehtivat vieraistaan tarjoten ruokaa ja juomaa. Lisää SPS-tapahtumista löytyy osoitteesta www.spsevents.org.

 

Knowit Finland

Lue lisää