Sanotko kyllä – vai “kyllä, mutta..”

Knowit Ohjelmistorobotiikka / RPA
KATRIINA VALLI
04.11.2016

Työpaikan vaihdon yhteydessä tulee pohdittua sekä mennyttä että tulevaa. Miettii niitä askeli, jotka ovat johdattaneet uran nykypisteeseen ja mitä askeleita loogisesti olisi järkevää seuraavaksi ottaa. Muutos kun on aina kuormittavaa, vaikka muutoshenkinen olisikin.

Analyytikkona totuin siihen että jokaisen johtopäätöksen taustalla on oltava faktaa, todisteita joihin viitata. Menneisyyteen kurkkaamalla löysin ainakin yhden selkeän dokumentoidun esimerkin, joka kuvaa sitä miten looginen siirtymäni Knowitille ja ohjelmistorobotiikan pariin on. Todistusaineisto ei ole mitenkään edustava otos, eikä tieteellisesti pätevä, mutta muistutti siitä että olen pohtinut digitalisaation aiheuttamaa yhteiskunnallista muutosta jo tovin. Kyseessä on blogi jonka kirjoitin vuonna 2013: http://www.marketvisio.fi/fi/ajankohtaista/blogi/1909-interaction-worker-2020.

Haaveilen edelleen vielä jonain päivänä kirjoittavani mullistavan sci-fi romaanin, jonka ensimmäinen kappale tuo blogi voisi olla. Halusin kuvailla vaikeuksista vapaan tulevaisuuden vision, jossa tietotekniikka ja ihminen toimii yhdessä huomattavasti integroituneemmin kuin tänään. Visiothan ovat strategisia, aika abstrakteja ja vailla “kyllä, mutta” argumentteja.

Todellisuudessahan kehitys törmää jatkuvasti “kyllä, mutta” – vastalauseisiin. “Kyllä, mutta vanha infrastruktuurimme ei taivu muutokseen”. “Kyllä mutta lainsäädäntö tai regulaatio estää”. “Kyllä, mutta ei meillä ole resursseja, aikaa eikä rahaa”. Kuulostaako tutulta?

Mutta pärjätäksemme meidän on muutettava toimintatapojamme tehokkaammiksi, suomalaisten yritysten on pakko rakentaa parempaaa kilpailukykyä. Siksi uskon että tehostamishankkeet kannattaa aloittaa mahdollisimman pikaisesti – ja alueilta joissa voidaan luoda merkittävää tehokkuutta pienilläkin askelilla.

Ohjelmistorobotiikan avulla on mahdollista päästä alkuun hyvinkin pienillä alkuinvestoinneilla ja ketterillä kokeiluilla. Sen avulla on mahdollista automatisoida tehtäviä ja toiminteita, jotka prosessin sisällä vaativat toistuvaa manuaalista työtä, esimerkiksi tiedon hakemista tai siirtämistä järjestelmästä toiseen. Rutiininomaiset tiedon haut ja syötöt syövät liikaa tietotyöläisen aikaa ja ohjelmistorobotiikan avulla tapahtuvalla automatisoinnilla tuo aika voidaan vapauttaa tehtäviin, joissa tietotyöläinen oikeasti pääsee käyttämään osaamistaan asioihin joihin tarvitaan ihmisen päättelykykyä. Samalla vapautetaan älyllistä pääomaa suunnittelemaan miten siihen kunnianhimoisempaan tulevaisuuden visioon päästään.

Ohjelmistorobotiikka ei ole rakettitiedettä, eikä se toimiakseen vaadi muutoksia olemassaolevaan teknologiaympäristöön. Ohjelmistorobotiikkahankkeiden tielle ei tule “kyllä, mutta” lauseita.

Minä vastasin ohjelmistorobotiikan kutsuun “kyllä”. Vastaa sinäkin.

 

Knowit Finland

Lue lisää