Knowit lahjoitti kannettavia tietokoneita Gambiaan

Knowit
VIERASBLOGGAAJA
27.08.2015

Knowit päätti lahjoittaa yritystyskäytöstä poistuneita kannettavia tietokoneita sekä tietokonelaukkuja Gambian Loviisa-koulun hyväksi. Koneet vei perille Jaana Kapari-Jatta. Alla Jaana kertoo Knowitin lahjoitusten matkasta Gambiaan ja siitä mihin ne päätyivät.

Gambia on maailman köyhimpiä maita, mutta siellä käy turisteja. Itsekin saavuin maahan turistina vuonna 2006. Jäin sille tielleni, ja olen siitä pitäen asunut osan vuotta siellä. Hyvin pian tuli tarve auttaa gambialaisia arjessaan tavoilla, joihin me eurooppalaiset aika helposti kykenemme. Perustin kaupan myymään sikäläistä käsityötä Suomessa ja myös aloin mieheni kanssa viedä konttikaupalla suomalaisten jo hylkäämää käyttökelpoista tavaraa Gambiaan.

gambia1

Kokonaisiakin kontteja ehti lähteä kahdeksan, sitten siirryimme konttien jakamiseen toisten kanssa tai vain pienen osan ostamiseen jonkun toisen kontista. Tällaiseen saumaan tulivat sitten nyt puheena olevat tietokonelaukut ja kannettavat koneet. Niinpä lasti sai hetken odottaa ennen kuin sopiva kyyti löytyi. Ja kun kyytikin kestää nelisen viikkoa, niin olin ennättänyt itse jo pois paikalta, kun toivotut ja odotetut koneet vihdoin saapuivat Banjulin satamaan. Mieheni jäi Gambiaan hoitamaan laukkujen ja koneiden vastaanottoa, tullaamista ja jakelua.

Tällaista lastia ei voi mitenkään jakaa ihan hetkessä. Halukkaita vastaanottajia olisi pilvin pimein, mutta mielestämme on aina harkittava tarkoin, minne mikäkin tavara päätyy. Osan olemme aina myyneet pienessä Helsinki Shop -nimisessä käytetyn tavaran kaupassamme Serrekundan Tallindigissa. Näin olemme saaneet katetuksi edes osan selkeistä kuluistamme, joita ovat paitsi kontin laivaus, myös sen tullaus Gambiassa. Helsinki Shop on myös työllistänyt useita gambialaisia, joista osa on kaupanpitoa opittuaan siirtynyt muille töihin tai perustanut omia puoteja. Helsinki Shopin hinnat ovat pienemmät kuin muualla ja niistä pyritään neuvottelemaan tässä tinkimiskulttuurin maassa niin kauan, että halukas ostaja saa sen, mitä tavoitteli. Alue, missä kauppa sijaitsee, on suomalaisin silmin katsottuna slummia, mutta niin vain sielläkin asuu toimeliaita ihmisiä, jotka pyrkivät elämässään eteenpäin ja onnistuvatkin siinä. Tietokone on tietenkin valtava apu ja joskus jopa välttämättömyys eteenpäin pyrkivälle ihmiselle. Eikä tarvitse olla IT-alan ihminen. Räätäli, korinpunoja, puunveistäjä, yksityinen turistiopas, ravintolan kokki ja moni muu, kaikki he hyötyvät tietokoneesta.

gambia3

Lahjoitimme koneen muiden muassa arkkitehtiopiskelijalle, joka oli opinnoissaan jo siinä vaiheessa, että oli työharjoittelussa Gambian suurimmassa rakennusliikkeessä. Hän oli jo jonkin aikaa kysellyt meiltä uutta kannettavaa, koska hänen silloinen koneensa oli sellaisessa kunnossa, että suomalaisen mielestä se oli tehnyt tenän jo aikapäiviä sitten. Paitsi että kone hidasteli ja temppuili ja oli arviolta kahdenkymmenen vuoden ikäinen monella omistajalla kiertänyt IBM, se alkoi myös ihan fyysisesti hajota käsiin. Akku ei tietenkään enää toiminut.

gambia2

Koneen saivat myös Future Starts Now Gambia -nimisen pääosin IT:tä koulupudokkaille ilmaiseksi opettavan ammattikoulun kaikki opettajat ja koulusihteeri. Koulun olemme perustaneet me mieheni kanssa vuonna 2012 ja se toimii täysin lahjoitusvaroin. Oppilaita on yli kolmesataa ja opettajia neljä ja rehtori. Yhdelläkään opettajalla ei ollut minkäänlaista tietokonetta ennen tätä lahjoitusta.

Jokunen kone jätettiin odottamaan ensi vuodenvaihdetta, jolloin koululla pidetään ensimmäisen kerran juhlalliset valmistujaiset. Tuolloin annamme edistyneimmille oppilaille kannettavat tietokoneet laukkuineen ikään kuin stipendeiksi. Tämä tulee varmasti kannustamaan myös muita koulun opiskelijoita.

Kaiken kaikkiaan olemme hyvin kiitollisia niin tästä kuin monesta muustakin lahjoituksesta, jotka ovat päätyneet Gambiaan köyhimpien avuksi.

Kirjoittaja: Jaana Kapari-Jatta

Knowit Finland

Lue lisää